На 25.09.2022 г., в местността Паниците“ до гр. Калофер, се състоя XVII Национален събор

...
На 25.09.2022 г., в местността Паниците“ до гр. Калофер, се състоя XVII Национален събор
Коментари Харесай

XVII Национален събор на приятелите на Русия

На 25.09.2022 г., в местността „ Паниците “ до гр. Калофер, се състоя XVII Национален събор на приятелите на Русия, отдаден на 145 година от Шипченската епопея, обичайно проведен от Национално Движение Русофили.

Съорганизатор и общителен хазаин на Събора бе кметство Калофер, показано от кмета Румен Стоянов.

С Тържествена литургия – Поклонение на Паметника на свободата на връх Шипка, отслужена от Владиката на Великотърновска епархия и отдадена на 145 година от Шипченската епопея, Митрополит Григорий благослови Събора.

В същото време участници в събора участваха на Божествена св. Литургия, възглавена от Техни Високопреосвещенства Старозагорския митрополит Киприан и Ловчанския митрополит Гавриил, с която приключи програмата във връзка 120 години от освещаването на храм-паметника „ Рождество Христово “ – Шипченски манастир.

„ 120 години ни разделят от тези паметни дати. Време, през което сърцето на храма, събудено от подвига на хилядите български опълченци и съветски воини, тупти като очевиден и явен знак за мощта на православната Христова обич и всеотдайност. Повече от век, той е удостоверение за надвремието на словата на Спасителя „ Никой няма по-голяма обич от тая, да постави душата си за своите другари. “ /Йоан 15:13/. Този храм е очевидно обръщение за тихото и смирено кръстоносене на войните с религия, вяра и обич. Именно те, които извървяха сложния път на Руско- турската освободителна война, понасят с крилете на персоналното си възкресение свободата на народа ни страдалец. “ Митрополит Киприан.

На слънчевата и приветлива поляна в местността Паниците хиляди дойдоха от цялата страна и обявиха обичта си към България и Русия. Участниците се любуваха на прелестните осъществявания на всенародната фаворитка Тони Димитрова, оркестър „ Плам “, трио „ Елеганс “ и доста други прелестни и обичани реализатори.

В словото си Николай Малинов, ръководител на Национално Движение Русофили и Политическа партия „ Русофили за възобновление на Отечеството “, поздрави присъстващите и им благодари, че макар внушенията, заканите и натиска са тук. Благодари на съорганизаторите, подкрепили събитието, както и на присъстващите посетители от разнообразни политически партии и публични организации. Николай Малинов описа за позитивната реакцията на Министъра на външните работи на РФ – Сергей Лавров на концепцията за основаване на Международно Русофилско придвижване при срещата им преди седмица в Москва. Малинов неведнъж акцентира по какъв начин в комплицирана геополитическа обстановка като актуалната е значимо да се чува и другата позиция, с изключение на налаганата едностранчива агитация. Отново напомни за обичайните исторически, културни и духовни връзки сред българския и съветския нации. Русофилите са преди всичко български патриоти, които обичат братята си – русите, с които епохи поделят ориста си.

Организаторите и участниците в Събора бяха приветствани от редица политически и публични организации.

С положително въодушевление Съборът продължи до късните следобедни часове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР